Suzuki 800 Intruder Club & Forum
Welcome to suzuki800 Intruder forum

A UK Site Dedicated To The Suzuki C800, VL800, VX800, VZ800, VS800, C50, M50, Intruder / Boulevard / Marauder.

You will need to register before all the area's become visible, before doing so please enter & read the first thread in the Introductory area

It will only take a minute to register & it would be great to have you on board
This is a free to access and use site.

Suzuki 800 Intruder Club & Forum

A UK Site Dedicated To The Suzuki C800, VL800, VX800, M800, VZ800, VS800, C50, M50 Model Intruder / Boulevard / Marauder
 
HomePublicationsRegisterLog in

Share
 

 Poor starting

Go down 
AuthorMessage
shwb01
Member
shwb01


Poor starting Empty
PostSubject: Poor starting   Poor starting Icon_minitimeWed Feb 13, 2013 5:42 pm

Appreciate some advice if any one has the same problem with poor starting.
If I leave my bike for more than a couple of days cold starting is very poor, its almost as if the battery is discharged and I have actually been suprised that the bike has started at all
The bike is in Spain so the cold start is actually at no less than 8C
I have noticed a couple of times that my clock has reset itself to the default time of 01:00, the battery is a year old and and before I start spending money on a replacement battery which I don't think is the problem I was wondering if any of you guys have had a similar issue.
The bike is 5 years old and has only done 10,500 miles, 7,000 of these being in the last 9 months.
KR Steve.
Back to top Go down
Mr Intruder
Suzuki800.com Founder ... & ... Senior Administrator
Mr Intruder


Poor starting Empty
PostSubject: Re: Poor starting   Poor starting Icon_minitimeWed Feb 13, 2013 6:12 pm

It will be one of two things, its either the stator or the battery!
You need to get a voltage meter and check what it is putting out at the battery when running, Should be at or around 14v. If it is putting out that voltage the stator is fine, if it isn't the stator has failed. So with that said if it is putting out around 14v then the battery is either discharged below peak or is going bad and is no longer able to reach peak. However it is much more likely that either your battery is not being fully charged from a discharged state, for instance it takes a long ride to take a discharged battery up to full voltage, not a 15 minute ride. A bike that was hard to start due to a discharged battery may give the impression that it now fully charged due to a fast start after a short ride but it isn't.
Always a good idea to have your bike attached to a battery tender when stood up.
Back to top Go down
shwb01
Member
shwb01


Poor starting Empty
PostSubject: Re: Poor starting   Poor starting Icon_minitimeThu Feb 14, 2013 2:20 pm

Good advice, last night the bike started up perfect, first dab on the starter, this morning chuga chuga, I am commuting 25 miles each way. I have a UPS enginerr over here soon so I will get him to check out the voltages.
Now if the voltages are ok, how do I go about changing the stator?
Back to top Go down
Mr Intruder
Suzuki800.com Founder ... & ... Senior Administrator
Mr Intruder


Poor starting Empty
PostSubject: Re: Poor starting   Poor starting Icon_minitimeThu Feb 14, 2013 4:48 pm

If the stator needs changing, it will be relatively expensive so hands together and start praying. Poor starting 1211191488 However it is probably just the battery. I know you changed it last year but they will go bad very easily, especially the cheap ones. If the battery has been run down at some point and then not given the opportunity to fully recharge a few times it can actually lower the point to which the maximum voltage will reach. I would either wait for your mate to pop around and test the voltage at the battery when the bike is running or pop out and but a £10 voltage meter, which is a very useful thing to have and test it yourself. There could also be an issue at the RR but they normally burn out, so I doubt that is an issue in any respect. If you are unable to check it yourself and you need to keep going in the meantime, I would buy a cheap battery tender which would be a good idea anyway as most of them also help de-sulphate the battery I believe, which is a major cause of bad batteries.
Back to top Go down
shwb01
Member
shwb01


Poor starting Empty
PostSubject: Re: Poor starting   Poor starting Icon_minitimeFri Feb 15, 2013 1:36 pm

Well here goes new battery installed, I hope this resolves the issues, I will report back on Monday.
Back to top Go down
shwb01
Member
shwb01


Poor starting Empty
PostSubject: Re: Poor starting   Poor starting Icon_minitimeTue Feb 19, 2013 12:46 pm

Thats its, conclusive the battery was on its way out, replaced it and no further problems.
Back to top Go down
Mr Intruder
Suzuki800.com Founder ... & ... Senior Administrator
Mr Intruder


Poor starting Empty
PostSubject: Re: Poor starting   Poor starting Icon_minitimeTue Feb 19, 2013 6:41 pm

As predicted, cool. Poor starting 3498837457
Back to top Go down
Sponsored content




Poor starting Empty
PostSubject: Re: Poor starting   Poor starting Icon_minitime

Back to top Go down
 
Poor starting
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Im having trouble starting my 14 hp I/C OHV motor.
» Small Medium Room Available Starting from 1st June 2011
» Top 5 Vegetables Starting With the Letter "C"
» Bump starting a Yamaha Ultramatic
» Dream team starting 5

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Suzuki 800 Intruder Club & Forum :: The Garage :: Battery-
Jump to:  
Slide Show
A random selection of suzuki800.com member bikes.
Latest topics
» First post from Arnold in Idaho
Poor starting Icon_minitimeby stingray Today at 7:06 pm

» register logon - C'mon in and say hello - I think
Poor starting Icon_minitimeby stingray Today at 7:03 pm

» SAYING HELLO FROM WINNIPEG, MANITOBA
Poor starting Icon_minitimeby Takkyu Fri Jun 21, 2019 5:33 pm

» Hello! This is Ed from Wash.,DC
Poor starting Icon_minitimeby Takkyu Fri Jun 21, 2019 5:32 pm

» Hiyas
Poor starting Icon_minitimeby Takkyu Fri Jun 21, 2019 5:31 pm

» Newbie
Poor starting Icon_minitimeby peardrop3 Fri Jun 21, 2019 5:30 pm

» Hello
Poor starting Icon_minitimeby Takkyu Fri Jun 21, 2019 5:29 pm

» Ratchet noise from under tank.
Poor starting Icon_minitimeby goshhub Fri Jun 14, 2019 11:39 pm

» First Time Ever Saw Mr Green
Poor starting Icon_minitimeby ArnoldinIdaho Fri Jun 14, 2019 9:51 pm

» Hi new here...
Poor starting Icon_minitimeby OldManYam Tue Jun 04, 2019 10:10 pm

» Hello from Bulgaria
Poor starting Icon_minitimeby OldManYam Tue Jun 04, 2019 10:08 pm

» Hello from Ipswich
Poor starting Icon_minitimeby OldManYam Tue Jun 04, 2019 10:07 pm

» VZ800 Charging issue
Poor starting Icon_minitimeby peardrop3 Mon Jun 03, 2019 2:03 pm

» Hello from Calgary Alberta CANADA
Poor starting Icon_minitimeby peardrop3 Sun Jun 02, 2019 4:55 pm

» Hi from South Wales
Poor starting Icon_minitimeby Takkyu Mon May 27, 2019 3:35 pm

» Tailbone pain after 100 miles on stock seat.
Poor starting Icon_minitimeby ardie Sun May 26, 2019 6:54 pm

» My 2013 M50
Poor starting Icon_minitimeby ardie Sun May 26, 2019 6:50 pm

» Brake lever!
Poor starting Icon_minitimeby Shrek Sun May 26, 2019 1:45 pm

» Brake lever!
Poor starting Icon_minitimeby Shrek Sun May 26, 2019 1:29 pm

» Hi from Calgary, Alberta, Canada! (2000 Maurader VZ800)
Poor starting Icon_minitimeby Takkyu Sat May 25, 2019 8:36 pm

Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password