Suzuki 800 Intruder Club & Forum
Welcome to suzuki800 Intruder forum

A UK Site Dedicated To The Suzuki C800, VL800, VX800, VZ800, VS800, C50, M50, Intruder / Boulevard / Marauder.

You will need to register before all the area's become visible, before doing so please enter & read the first thread in the Introductory area

It will only take a minute to register & it would be great to have you on board
This is a free to access and use site.

Suzuki 800 Intruder Club & Forum

A UK Site Dedicated To The Suzuki C800, VL800, VX800, M800, VZ800, VS800, C50, M50 Model Intruder / Boulevard / Marauder
 
HomePublicationsRegisterLog in

Share | 
 

 VL 125 problem

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Badger
Valued Member
avatar


PostSubject: VL 125 problem   Sun Apr 23, 2017 9:21 pm

Brain picking time.

My work colleague has a Suzuki vl 125 that won't start on the button from cold.
It has a carb and a manual choke.
Bump starts so easily from a walking pace in second gear, then runs like a dream.
starts on the button when warm.
Battery charged and in order.
choke works when engine is running, so cable is ok I think.
plugs are a bit oily, so replacing plugs when they arrive, then check new plugs later.
.....any ideas if that don't work?
Back to top Go down
Twojobmick
Valued VIP Member
avatar


PostSubject: Re: VL 125 problem   Sun Apr 23, 2017 10:00 pm

Hi Badger, I do know that the starter motors on these bikes are prone to failure but as this one is turning over, it's obviously OK. 
We had a problem with Sarah's VL 125 not starting but that was due to blocked jets so that's not the problem with yours. Also,  the plugs soot up badly if you leave them running on the choke too long but again, not the cause in your case.
That's probably the longest winded way of saying "no idea" that you've ever come across ! - sorry I can't help further. 
All I would say us that if the battery is not charged well, it's unlikely to start the bike ( thats from experience by the way ) so tell your mate to either charge his battery fully or buy a new one if it won't charge well / properly
Back to top Go down
simbo
.. Mechanical Tart .. .. Site Moderator ..
avatar


PostSubject: Re: VL 125 problem   Sun Apr 23, 2017 10:23 pm

Try jump starting it from another bike battery? Did that a few times on the YBR after it'd been stood a while with a couple of 'off cuts' of wire linking the two batteries together, Rough? yes! but it gave the YBR battery that little boost it needed to fire the thing up   Laughing  Final outcome? Bought a new battery because it didn't have enough oomph. Is oomph even a word? Must be! spell checker hasn't picked it up lol.
Back to top Go down
v-twin
Valued VIP Member
avatar


PostSubject: Re: VL 125 problem   Sun Apr 23, 2017 10:32 pm

simbo wrote:
Try jump starting it from another bike battery? Did that a few times on the YBR after it'd been stood a while with a couple of 'off cuts' of wire linking the two batteries together, Rough? yes! but it gave the YBR battery that little boost it needed to fire the thing up   Laughing  Final outcome? Bought a new battery because it didn't have enough oomph. Is oomph even a word? Must be! spell checker hasn't picked it up lol.

As Sim said, connect another battery and see how it goes. Changing spark plugs is also worth doing as the spark might not be as good as it should be, my VFR was a pig to start but the spark looked ok, changed the plugs when I serviced it and it started a lot better.
Back to top Go down
stingray
Very Valued VIP Member
avatar


PostSubject: Re: VL 125 problem   Mon Apr 24, 2017 9:34 am

Check out that battery first, I've had brand new bateries that have been faulty which can really put you off the scent of a problem, good luck
Back to top Go down
Badger
Valued Member
avatar


PostSubject: Re: VL 125 problem   Mon Apr 24, 2017 5:15 pm

Thanks guys.
I'll try those new plugs, then maybe try the battery off my cbf 125, as it's almost new, and starts the Honda every time.
Back to top Go down
Badger
Valued Member
avatar


PostSubject: Re: VL 125 problem   Sat Apr 29, 2017 5:26 pm

Intriguing ..................
Changed the plugs for new ... won't start on button, but bumps in second with almost no effort.  .............
Swapped the battery from my Honda cbf 125 to the Suzuki, and it works.
The 'duff' battery, now on my Honda, starts it no problem.... wtf?
Maybe the Suzuki needs a bit more 'bang' to start it?  (The Honda is injection).
I'll try the Suzuki again in the morning, when it's stone cold, and if it works, I'll take it for a run, and check the colour of the new plugs. Would too rich a mixture show on plugs after a short run?
Back to top Go down
simbo
.. Mechanical Tart .. .. Site Moderator ..
avatar


PostSubject: Re: VL 125 problem   Sat Apr 29, 2017 10:57 pm

Badger wrote:

I'll try the Suzuki again in the morning, when it's stone cold, and if it works, I'll take it for a run, and check the colour of the new plugs. Would too rich a mixture show on plugs after a short run?

It'd be best to get it up to normal operating temps before taking a plug reading I'd have thought? Otherwise you'd just be getting a rich reading from the choke in operation for cold starting/running.
Back to top Go down
Badger
Valued Member
avatar


PostSubject: Re: VL 125 problem   Sun Apr 30, 2017 11:53 am

Started the bikes up from cold this morning, and they started on the button.  Problem solved.
Thanks for the replies guys.    I'll leave well alone with the batteries, and hope the 'duff' one don't affect my Honda.  I wouldn't think so, as I use the bike more. Meanwhile, I'll look out for offers on a bike battery optimiser for her.
I'll check the plugs after a good run out.     Thanks again.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: VL 125 problem   

Back to top Go down
 
VL 125 problem
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Trunk Lid Release Problem
» K100 starting problem
» Rear Hatch Problem
» Electronic distributor install problem
» HORN problem

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Suzuki 800 Intruder Club & Forum :: The Garage :: Non Suzuki-800 related Bikes, Mod's & Project's-
Jump to:  
Slide Show
A random selection of suzuki800.com member bikes.
Latest topics
» Hey, Rick from York Pa
by bigmal Today at 7:44 am

» 1998 VS800 65,000mi Clutch Start
by RAnst4038 Today at 4:30 am

» Clutch problem
by OldManYam Yesterday at 10:12 pm

» Uploading Pictures
by johnboss Yesterday at 12:11 am

» Say hello to Ermintrude
by Badger Sun Oct 22, 2017 10:06 pm

» Chiltern Hills UK
by ardie Fri Oct 20, 2017 4:32 pm

» Stoopid, I know, but...
by simbo Thu Oct 19, 2017 9:02 pm

» New Here
by Wiggo Thu Oct 19, 2017 12:36 pm

» V&H sound help
by simbo Wed Oct 18, 2017 11:04 pm

» G'day from an oldie
by ardie Tue Oct 17, 2017 10:32 pm

» Just built me a bobber from a VL800
by Wiggo Tue Oct 17, 2017 10:09 pm

» C800 from Italy
by simbo Tue Oct 17, 2017 7:26 pm

» New Bars for an Old Ride
by bagtoracer68 Tue Oct 17, 2017 5:09 pm

» my vl800 bobber
by Skidalot Mon Oct 16, 2017 11:24 pm

» Hello from Ft. Smith AR
by peardrop3 Mon Oct 16, 2017 3:53 pm

» Ciao a tutti dall'Italia
by peardrop3 Mon Oct 16, 2017 3:52 pm

» Hello again everyone!
by peardrop3 Fri Oct 13, 2017 10:51 am

» wiring harness & speedo-indicator
by thepolack Wed Oct 11, 2017 10:23 am

» Bike tracker & CCTV
by G.Terence Tue Oct 10, 2017 11:39 am

» new member saying hello from Phoenix Arizona
by johnboss Mon Oct 09, 2017 6:48 pm

Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password